ANC (African National Congress)
THE MINISTER OF SCIENCE AND TECHNOLOGY – Hon Naledi Pandor:


Madam Speaker, it is a privilege and honour for me to have an opportunity to bid farewell on behalf of the ANC to the hon Mulder. The hon Mulder has served in Parliament; I see from my googling of his name for 29 years and is probably the longest serving Member of Parliament, MP, in the House at present. [Applause.]


From our perspective as the ANC, he has been in Parliament since the dawn of democracy in 1994 and has I believe served in accordance with the oath he swore at the start of each of the new Parliament, since the dawn of democracy.


He played a part in the drafting of our Constitution. I am sure that he will be probably be among the first to say his party did not get all that it wanted out of the process of drafting of the new Constitution. Nevertheless, he is one of the authors of the supreme law of our land. [Applause.]


I recall the role he played in formulating and arguing for clause 185 on the Commission and the Protection of Linguistic, Religious and Cultural Communities. Again at that time not a full victory, but I am sure he would say and advance on his and his party’s ideas on how a democracy may address concerns of a formerly oppressive minority faced by a new democracy and a majority enjoying freedom for the first time.


I wonder, when he looks back how the hon Mulder, would weigh the changes and progress we have achieved in our 23 years of democracy. Along with all of us he can mark the introduction of compulsory education for all children by the ANC-led government from 1995, a first in the history of our country…


He is part of us achieving free association and he is part of us achieving free expression for South Africa. He may not share all that we believe in with respect to equality and affirmative action, but nevertheless he was part of a Parliament that has as its mandate to achieve that. So, to me Dr Mulder is a true South African. [Applause.]


We do not always agree on all issues, but I have not had cause to doubt his commitment to our country. He may balk at the implementation of a number of our agricultural programmes as well as policy in that regard. He differs fundamentally with us in the ANC on the need to ensure greater ownership of land by the black majority through means including expropriation. This disagreement is of course acceptable in our democracy and our Parliament.


He has been first to acknowledge that part of what you should have in a Parliament is a robust debate, but also an awareness that in the end we have a responsibility for the future and the character of our nation. [Applause.]


We celebrate with the hon Mulder, the fact that our struggle for freedom gave life to an open and robust democracy. We celebrate that we had great leaders who were able to reach a rapprochement among them was Gen Constand Viljoen, who the hon Mulder replaced as a leader of FF Plus. We also celebrate that we had leaders such as Mr Mandela, and the leader we celebrate this year Oliver Reginald Tambo, who are the authors who laid the foundation of the Constitution that we enjoy today.


As the ANC, we recall the hon Mulder as leader of the FF Plus and as an MP of that party. We of course wish that as he retires, we will finally see a woman occupy the National Assembly benches of the FF Plus. [Applause.]
Of course, we live in hope, but we hope that that hon Mulder will happen. I noted with great interest that when the hon Mulder commented on his departure recently in the public domain, he said that his party is well established, it is without debt and it has branches and structures in all provinces. Well, I am not quite sure about the branches and structures, but he is very fortunate not to have any debt whatsoever.


We also wish him exceptionally well in his retirement. I note that he is a former academic having being a professor of communication at Potchefstroom University. I am sure he is not returning to a life of academia. However hon Mulder, you have served your party the FF Plus well. I believe and you did duty to a country as the Deputy Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries … [Interjections.]


The SPEAKER: The hon Minister, your time has expired.


The MINISTER OF SCIENCE AND TECHNOLOGY: … and you have been, I think a patriot and a true South African. We wish you well. [Applause.] [Speech shortened.]
Afrikaans:


DA (Democratic Alliance)
Agb. Mev A M DREYER:

Speaker, ons kollega dr Pieter Mulder het ’n lang pad geloop tot vandag waar hy hier sit en ons nou van hom afskeid neem. Daardie reis gaan terug al die pad tot in Randfontein. Toe ek destyds kiesafdelingshoof was vir Mogale City aan die Wes-Rand met Randfontein as naburige kiesafdeling het ek sy spore daar raakgeloop, sy spore daar gesien. Hy het inderdaad diep spore getrap. Dit het hom op die ou end gebring tot by hierdie Huis waar hy een van die mees senior lede is, indien nie die langsdienende lid van hierdie Huis nie.


Hy het werklik deel geword van die institusionele geheue van hierdie Parlement. As ’n mens inligting wil hê oor iets wat gebeur het op enige stadium, kan jy maar vir Pieter Mulder gaan vra, en hy sal vir jou ’n storie kan vertel.


Een van die bydraes wat Pieter Mulder gemaak het, was in terme van minderheidsbelange. In ’n diverse land soos Suid-Afrika is die beskerming en verdediging van minderheidsbelange van groot belang, en daar het Pieter sy bydrae gelewer.


Hy het egter ook ’n fout of twee gemaak – as jy nie omgee dat ek dit noem nie, Pieter – toe hy in Zuma se Kabinet gedien het as Adjunkminister, maar Pieter het sy fout raakgesien. Op die ou end het hy toe nie verder daarin gedien nie, maar hom aangesluit as ’n lid van die koalisieregerings, eers in Kaapstad, toe in Johannesburg en Pretoria, en daarna in ander plekke soos Modimolle en Mookgopong waar hulle gewaardeerde koalisievennote is.

Vandag is nie ’n dag vir politieke debatte nie. Ek sal verkies om eerder op die mens en meer persoonlik te fokus. As ’n professor in kommunikasie is Pieter inderdaad ’n meester van kommunikasie. Hy is ’n man wat van ’n goeie storie hou. As jy in ’n tou staan by die lughawe om aanboord te gaan of by die eetsaal in die Marx-gebou, het Pieter ’n staaltjie reg. Ek is seker hy het sy studente vermaak met talle stories toe hy klasgegee het by die universiteit. Ek glo hy sal nou kans kry om sy kleinkinders te vermaak met die talle stories wat hy reg het om te vertel.


Pieter het hierdie kundigheid as kommunikeerder ook gebruik in die debatte. Ek was bevoorreg om enkele kere direk as ’n teenstaander saam met Pieter op te tree. Ek sien hy glimlag en knik sy kop daar. Tydens elke verkiesing hou die verskillende radiostasies debatte tussen verskillende politieke partye. In Afrikaans is dit dan op Radio Sonder Grense, RSG, en ook Pretoria FM. So het ek dan talle kere teen Pieter te staan gekom. Ook op Kerkplein, onthou ek, onder die streng blik van Paul Kruger, met Cobus Bester as gesprekleier, het ek saam met mnr Terror Lekota – ek weet nie of hy vandag hier is nie – Andries Nel, wie ek netnou hier gesien het, en Pieter Mulder aan ’n debat deelgeneem.


Dikwels het Pieter ingebel na RSG en dan luisteraars ook vermaak met sy stories. Soms het my kollega Desiree van der Walt my gebel of in ’n SMS gesê: Pieter is op RSG. Anchen, bel gou in. Ons het dit nie altyd reggekry nie, maar dit wys dat ons sy bydraes as belangrik geag het, en ons het gesorg dat ons ons deel van die saak ook sou bring.

In Café Riche, ook op Kerkplein, waar ons eenmaal in ’n warm debat vir radio was, sal ek nooit vergeet hoe dit ’n uiters warm debat was en Pieter die volgende vir my gesê het nie: Anchen, jy baklei soos ’n tierwyfie! Ek weet nie of hy dit so goed bedoel het nie, maar ek het dit beslis as ’n kompliment gesien, so dankie daarvoor, Pieter.


Dan op kultuurgebied vind die Afrikaanse kunstefees Aardklop jaarliks in Potchefstroom plaas, en ek besoek dit graag. Toe ek eendag daar aankom en tydens etensuur by een van die kerke se terrein gaan kos koop, was my verbasing groot toe ek vir Pieter agter een van die toonbanke raakloop waar hy koffie, tee, en koeldranke bedien. Ek het inderdaad by Pieter, as kelner, ’n koppie koffie gekoop, en dit was inderdaad baie lekker. Ek dink dit wys ook op Pieter se nederigheid en sy bereidwilligheid om te dien, letterlik en figuurlik.


Daar word gesê ’n man wat aftree, tree nie werklik af nie. Hy verander net van werk. Waar jy nou in die Parlement gewerk het, gaan jy nou by die huis op jou vrou se senuwees werk. Ons hoop nie dis werklik so nie, maar ons wens jou voorspoed in die nuwe era voor, en ons hoop dat jy vir jou kleinkinders baie stories sal vertel tot hul vermaak. Gaan wel en totsiens. [Applous.]


IFP (Inkatha Freedom Party)
Hon. Mr N SINGH:

Hon Speaker, it is great pleasure to represent the IFP and my leader, hon Buthelezi to bid farewell and give our greetings to a colleague that we have worked with for many years, in particular my leader who has been here from 1994. I got a bit worried when I saw the image on the screen, and I noticed that it was the other Mulder that you were showing. There are two Mulder brothers and it is a Mulder at the back who is retiring. I am sure they have corrected that.


As we’ve heard, the Mulder family has been involved in politics in our country in different forms for decades now. I just hope that the current lot of Mulders have somebody down the hereditary line that could come into politics when they are not around.


Having said that, we have heard that Dr Mulder has been a former lecturer at Potchefstroom University and he occupied a seat for the Conservative Party when he won a by-election in 1988. Then, in 1994 when I became a member of the Senate representing IFP, Dr Mulder was here with his younger brother in the National Assembly. It is from that time that I have had an association with the Mulder brothers.


In 2009, he was appointed to the executive, serving in the capacity of Deputy Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries. I am told that he is going to be writing a book during his retirement. I am looking forward to the chapter which speaks about his relationship with the ruling party and himself when he was a Deputy Minister. That is something I am looking forward to, Dr Mulder. You can write about it after you leave this House.


A very important factor that we often overlook is the fact that Dr Mulder has five children and he has been married for 40 years, to the same wife. [Applause.] Same wife for 40 years! The reason I am emphasising this is that it is far too often to occur. We as members of this House forget to acknowledge our partners – whoever they are – and our families, for the support that they give us to enable us to continue doing the work on behalf of the people of this country. [Applause.]


I want to pay tribute to Mrs Mulder and her family for being the pillar of strength to Dr Mulder. I pay tribute to all our family members for being there to support us whenever we need that support. Without them, we would never be here. [Applause.]


In conclusion, and on behalf of my leader, the hon Buthelezi and members of the IFP Parliamentary Caucus, we wish you farewell colleague and Godspeed as you enter this new and blessed phase of your life. Retirement just means doing the same things but doing it at your own pace. You won’t be called to order by the Speaker as I will be called just now because my time is gone. You can do things; your wife will call you to order at home. All the best! Godspeed! Thank you. [Applause.]

NFP (National Freedom Party)
Hon. Mr S C MNCWABE:

Hon Speaker, greetings to colleagues. The NFP joins this august House today to bid farewell to our colleague.


Hon Mulder, you have served South Africa well, both as a Member of Parliament in your capacity as Leader of the FF-Plus, and as the Deputy Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries from 2009-2014.


Whilst we did not always agree with the views you represented, we acknowledge and commend the dignified way in which you conducted yourself here in the House and in the corridors. The political arena is not for the faint of heart. It is robust and often brutal. Not only did you survive but you become a veteran, one of the few remaining members of this House to have served in both the previous and current dispensations.


That, Hon Mulder, takes stamina, conviction, integrity and determination. You have displayed all these qualities and more. We respect the way you have steadfastly stood by your beliefs and convictions, stating your position clearly whilst vigorously engaging in debate. You are a fine example of a gentleman in the true sense of the word: Courteous at all times and exuding calmness, even when the going got tough.


As the NFP, we are honoured to have served alongside you here in this House. We wish you prosperity, good health and joy in your retirement. We trust that your family will be delighted in having more of your quality time available now. On behalf of the NFP and of behalf of my leader and my caucus: We wish you well.
Afrikaans:
Baie dankie.

UDM (United Democratic Movement)
Agb. Mnr N L S KWANKWA:

Speaker, aan die agb Mulder: Beste Doktor Mulder, baie dankie vir die werk wat jy vir Suid-Afrika gedoen het oor die jare. Dit was werklik ’n voorreg om saam met jou te werk.


English:
Hey, that Afrikaans is difficult but I tried. [Applause.]


On behalf of the UDM and on behalf of my leader, I am personally honoured to bid farewell to you Dr Mulder as you decide to go on retirement. I agree with a comment you made to me earlier that there comes a time in life when we have to retire and focus on other challenges.
As you retire though, I want to urge you, call upon you and remind you that we as people never leave from contributing to the welfare of the nation.

I say we are honoured because today we say farewell to a leader whose leadership attributes could not go unnoticed, even at Riebeeck High School in Randfontein where he was head boy and Victor Ludorum in athletics.


Dr Mulder, as an academic lecture at that Potchefstroom University was promoted to head of the university’s communications department. This means that he contributed to the development of the country even within that space.

We believe, as the UDM, that each period or epoch defines its specific challenges of national progress and leadership. Because it does so, it does it in an environment that recognises that no man is an island.


During the period shortly before our transition and shortly after our transition, we understood that no man is an island. Together we had to try and map a new way forward to build the South Africa in which we could look to the sunrise of our tomorrow.


We thank you very much, sir, for your contribution and the role you played during this period. One of the things that I am going to miss about you and perhaps a role and the qualities of your organisation, the FF-Plus, is that we always know where you stand. We always know you stand even in instances where we don’t agree on issues.


The nice thing about your political party is that you stand for something rather than leaders that don’t stand for anything. The other issue is that we fought for your right to say whatever you want to say, even when we disagree. As politicians and leader we must appreciate and understand that we are not always going to agree.


As we bid you farewell, I remember that I recently spoke to your younger brother, Corné Mulder, during the Black Monday protest and I said to him that I was concerned about the deafening silence of the voice of the Afrikaaner leadership during that period. I thought he was going to protest it, but in your style, he admitted and said, “Yes, we could have done more; and in future we will do more!” That is what leadership is about. We thank you very much.


IsiXhosa:
Uhlale kakuhle Mhlekazi.
English:
And be taught a bit of African languages as well. Thank you kindly. [Applause.]


VF PLUS (Vryheidsfront Plus)
Agb. Dr P J GROENEWALD:

Afrikaans:

Agb Speaker, ek staan met gemengde gevoelens hier. Dit is ’n besondere voorreg om ook hulde te bring aan die voormalige leier van die VF Plus, dr Pieter Mulder. Dit is ook ’n voorreg dat sy vrou, Triena, vandag hier in die galery is.


Pieter Mulder is ’n gebore leier. Op skool was hy hoofseun. Op universiteit was hy voorsitter van die studenteraad. Iets wat u dalk nie weet nie is dat hy nogal goed kan sing, want vir etlike jare het hy in die welbekende Alabama-sanggroep van die Potchefstroomse Universiteit vir Christelike Hoër Onderwys gesing. Hy het nog altyd, sy hele lewe lank, ’n aktiewe rol gespeel in die ontwikkeling van sy medemens.


As ons gaan kyk na sy stokperdjies, waarvan u dalk ook nie weet nie, is dit, onder andere, die geskiedenis en die sterre. U kan hom baie vrae vra oor die geskiedenis. Baie keer sê ons as jy saam met Pieter Mulder die Voortrekkermonument gaan besoek, of selfs hierdie Parlement, en jy vra vir hom ’n vraag, gaan jy doodseker wees jy gaan ’n antwoord kry. Partymaal gaan jy ’n lang antwoord kry!


U kan hom ook oor die sterre en die name daarvan vra. Dit sê ook dat Pieter Mulder se horisonne ver en vooruit strek. Hy het altyd gesê dat in die politiek ’n goeie politikus ’n persoon is wat oor die bult kan kyk om behoorlike politieke ontledings te kan doen. In daardie opsig is ek bevoorreg om te kan sê dat hy my mentor was in die politiek.


Hy is nie verlore vir Suid-Afrika nie. Ek dink dit sal dom wees as die media en die radiodienste hom nie sal gebruik in die toekoms as ’n politieke ontleder nie, want sy analises was nog altyd korrek. U kan maar gaan kyk. Sy voorspellings van opvolgstryde wat betref politieke leiers was nog elke keer korrek.


Gesien in die lig dat almal boeke skryf, hy is ’n persoon wat alreeds in 2008 ’n boek geskryf het met die titel, Kan Afrikaners toyi-toyi? Dit was in 2008, en die titel kom vanaf sy gesprekke toe hy juis die saak van die Afrikaner destyds by President Nelson Mandela gevoer het.


President Mandela het vir hom gevra, Jy sê nou dis wat die mense wil hê, maar kan die Afrikaner toyi-toyi? Ek kan u verseker dat hierdie boek, wat soos ek gesê het, reeds in 2008 gepubliseer is, bevat verskeie staaltjies juis van die Parlement.


Onder sy leiding het die VF Plus gegroei met meer as 15% en ons sê vir hom baie, baie dankie. Ons gaan jou mis, Pieter. Jy was die langsdienende lid in hierdie Parlement. Jy sit die vaandel nou oor die kop van jou broer, dr Corné Mulder, wat nou, na jou uittrede, die langsdienende lid sal wees – nog steeds in die VF Plus.


Van die VF Plus, en veral die Afrikaner, baie dankie vir jou onbaatsugtige diens, saam met jou vrou, Triena. [Applous.]


COPE. (Congress of the People)
Agb. Mnr M G P LEKOTA:


Agb Speaker, namens Cope is ek bly om deel te neem aan die welvaring van die Mulder-familie. Beste wense aan dr Mulder en sy familie vorentoe.

Hy is een van die spesiale mense wat Suid-Afrika vandag het. Hy vertrek nadat hy die laaste dae van apartheid gesien het, hy deelgeneem het aan die skryf van ons Grondwet, en dan ook die pad voorberei het vir almal om in hierdie Huis in te kom om watter probleme ons ookal het hier te bespreek.


Mense moet altyd onthou dat Pieter Mulder deel was van daardie groep generale, soos Constand Viljoen en Tienie Groenewald, wat die jong Afrikaners wat bo geveg het, gesoebat het om deel te wees aan die onderhandelingsproses. Daardie manier het gehelp wys dat nie alle probleme tussen Suid-Afrikaners, veral, benodig geweld om op te los.

Deur hier deel te wees van die werk wat ons oor die jare heen gedoen het, het hy ook ’n voorbeeld geskep wat nie een van ons mense nie kan raaksien nie.


Daar is wel baie van ons mense wat Suid-Afrika verlaat het omdat hulle onseker was van wat die toekoms sou hou. Hulle het geglo dat geweld openlik sou uitbars en almal se huise vernietig sou word, en vroue en wie ook al doodgemaak sou word. Hy het toe gewys dat hy so sterk in die toekoms van die Afrikaners tussen al die Suid-Afrikaners geglo het dat hy gebly het, en aangebly het tot nou nog. As gevolg daarvan is daar heelwat Suid-Afrikaners in Australië, Nieu-Seeland, Kanada en die hele wêreld oor, wat dit nou oorweeg om terug te kom.


Pieter, jy het vir ons ’n baie groot geskenk gegee. Ons kan hulle voetstappe hoor soos hulle terugkom. Hulle kan nou sien dat Mandela se versoening om ’n nuwe Suid-Afrika te skep hier is, en hulle kom. Soos hulle stappe dreun, moet ons oor en oor die woorde van C J Langenhoven herhaal:
Ons sal antwoord op jou roepstem,
Ons sal offer wat jy vra:
… ons vir jou, Suid-Afrika.


Ek dank u.
AGB LEDE: Hoor! Hoor! [Applous.]


ACDP. (African Christian Democratic party)
Agb. Mnr S N SWART:


Agb Speaker, dit was vir ons in die ACDP ’n groot eer om saam met dr Pieter Mulder in die Parlement te kon dien. Ons leier, die agb Meshoe, het saam met hom vanaf 1994 gedien. Hulle was saam betrokke gedurende die grondwetlike onderhandelinge wat tot die ontstaan van ons Grondwet gelei het.


Ek en die agb Dudley het vanaf 1999 saam met dr Mulder en sy kollegas van die VF Plus gedien. Ons is baie jammer dat hy nou gaan uittree, maar het begrip dat elkeen van ons seisoene het – seisoene om te dien.


Dr Mulder het ook in President Zuma se Kabinet gedien, as Adjunkminister van Landbou, Bosbou en Visserye. Daar is vele kritiek teen hom en sy party gelewer toe hy daardie posisie aanvaar het. Ons het saam na die tyd daardie aspek bespreek, en ek is oortuig daarvan dat dit die regte besluit was.


Ons, as gelowiges, is geroep om sout en lig te wees, waar ook al ons onsself bevind – ook in die Kabinet. Hy het daar, sonder twyfel, ’n belangrike rol gespeel en soos ek verstaan het, met nederigheid bygedra het met beide kennis en, wat meer belangrik is, met wysheid.


Ons insiens is daar ’n ontsettende leemte aan wyse leiers, en dit is jammer dat dr Mulder ons nou gaan verlaat. Ons het egter begrip vir sy besluit en die geweldige opofferings wat hy reeds moes maak. Ons bedank hom, sy vrou, Triena, en sy familie vir daardie onbaatsugtige opofferings.


In 2 Korinthiërs 5:18, lees ons dat Christus ons die bediening van versoening gegee het. Dr Mulder het beslis ’n belangrike versoeningsrol in ons nasie gespeel. Dr Mulder en genl Constand Viljoen se rol destyds met die vreedsame oordrag na die nuwe Suid-Afrika kan nie onderskat word nie.


Hy en genl Viljoen is uit die destydse Afrikaner Volksfront geskors weens hulle betrokkenheid by Codesa. Hulle het net voor die 1994-verkiesing die Vryheidsfront gestig. Dit kon heeltemal anders uitgedraai het indien hulle nie die houding ingeneem het van vredemakers nie. Ons is dankbaar vir daardie rol. Geseënd is die vredemakers – en ons eer dr Mulder daarvoor.


Ons van die ACDP wens dr Mulder, Triena en sy familie alle sterkte toe met sy uittrede uit die politiek. Doktor, jy het diep spore getrap en ’n belangrike nalatenskap gelos. Ons sê vir u baie dankie. Dankie, agb Speaker. [Applous.]

AIC. (African Independent Congress)
Agb. Mnr L M NTSHAYISA:

Afrikaans:
Agb Speaker, ja, ek kan ook Afrikaans praat, …

English:
… but not this time of the day. When I heard that hon Mulder is retiring, having been here for 40 years, I thought that I would perhaps approach him to just ask for 0,7% of the big pension that he is going to get. [Laughter.]

Dr Mulder is a seasoned politician. As the AIC, we are aware of his political role in this country. The 40 years experience that he gained as a Member of Parliament is saying a lot. Although he has not been in Parliament for all these years, we have heard, seen and even noticed his contribution to this Parliament.

We have just been together with him in this Parliament for a period of three and a half years, but we appreciate the manner in which he was trying to maintain the decorum of the House, pleading with the members to behave. So, whatever positive or negative debate or contribution you made in this Parliament is highly appreciated.


We also say that you must go home and rest. We know, of course, that a man will never rest until he dies. Now you are just going to pause. I am sure that you are going to be engaged with somewhere.


So, we appreciate the contributions that you have made and the experience that you gained will never be in vain. Dr Mulder, I know that you have some skills that you would like to impart to these young ones because of the experience – political and otherwise. We would like you to impart those skills and teach our young ones how to behave and how to engage in politics.

We hope you are going to do a lot for the country even though you are leaving Parliament and even though you have done a lot.

Thank you very much for your contribution. Have a good rest at home. Farewell.

APC (African People’s Convention – Previously PAC)
Hon. Mr N T GODI:

Hon Speaker, comrades and hon members, the African People’s Convention, the revolutionary party, congratulates, bids farewell and wishes Dr Mulder well, as he takes his deserved rest from Parliament.

We do so appreciating that we stand on opposite poles of the ideological spectrum. I represent the forces of African nationalism, whilst I think he stands for Afrikaner nationalism. These two forces have historically represented the thesis and antithesis in the political, social and cultural milieu in our country.

These contradictions have not been properly resolved by the liberal consensus of Kempton Park in 1993. It has been the longstanding ideological position of us Pan-Africanists that the resolution, the synthesis of these contradictory forces is our common Africanness –Africanism, where all those who owe their morality to African and accept the democratic rule of the African majority are regarded as Africans.

Dr Mulder is a gentleman, well-mannered, always courteous to all and his character always shines beyond his politics. His ability to articulate his party’s position in a composed manner, always playing the ball and not the man is commendable.

The ability to do your politics without shouting, insulting anybody or grandstanding carries lessons for all of us in this House. It has been so, especially in the Fifth Parliament where shouting, insults, gross disorder, disregard for the decorum of the House have become associated with this House.

We wish you well for the future. Go with your quiet dignity.
Izwe lethu. I-Africa. [Our land] [Applause.]

Hon. Dr. PWA Mulder replies: (See his Farewell Speech)